Wat is de koperprijs?

Koper is een interessant metaal omdat er veel verschillende vormen van zijn, en dus ook van de koperprijs. Hierdoor zijn er ook veel verschillende manieren om de prijs van koper in beeld te brengen. Er zijn niet alleen verschillende manieren om het in beeld te brengen, maar er zijn ook gewoon verschillende prijzen voor de verschillende soorten koper. De werkelijke koperprijs wordt echter natuurlijk bepaald door vraag en aanbod. In de afgelopen 20 jaar is de vraag vertienvoudigd, maar het aanbod heeft moeite om bij te blijven. De schaarste van het product heeft de prijs verder opgedreven, waardoor een gevoel van urgentie is ontstaan in de LME-markt.

koperprijs

Wat voor soort koper is er?

De koperprijs is afhankelijk van het type koper waar je mee te maken hebt. Er zijn vijf verschillende vormen van koper die allemaal verschillende waarden hebben. Van meest waardevol tot minst waardevol zijn dat: handgepeld koper, rood koper, vertind rood koper, knip koper (rood) en messing (geel koper). Er wordt gezegd dat koper al sinds 8700 voor Christus werd gebruikt en dat het uit verschillende mineralen werd gesmolten. Een leuk weetje is dat het glinsteren van koper vaak wordt geassocieerd met de Griekse godin Aphrodite, de godin van de schoonheid. Hierdoor gebruikte men koper voor spiegels en pas later voor gereedschap en constructie.

De toekomst van koper

De laatste decennia waren revolutionair voor koper; het heeft geavanceerde producten gecreëerd en is een hoofdbestanddeel van ons leven geworden. Het is ongelooflijk veelzijdig en kan zowel als onbewerkte vorm als verwerkte vorm worden gebruikt. De koperprijs ondersteunt dit, want in 2021 was deze flink gestegen. Doordat het wereldwijd veel meer wordt gebruikt, stijgt de vraag ernaar; wanneer de vraag naar een materiaal toeneemt, neemt ook de prijs ervan toe. In 2022 wordt geschat dat het zal blijven groeien als de vraag groter wordt dan het aanbod en naarmate de energieprijzen blijven stijgen. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne helpt deze zaak absoluut niet, dus als jij koper bent, is dit jouw tijd om zoveel mogelijk te verkopen.